Nye regler risikerer at kriminalisere hjemløse

Kirkens Korshær til politikerne: Hjemløshed løses ikke af forbud.

Det skal være ulovligt at bo i en såkaldt "lejr" på offentlige steder. Det foreslår partierne bag finansloven, Venstre, LA, Konservative og DF.

Begrundelsen er, at sådanne lejre af mennesker og deres ejendele angiveligt skaber utryghed og andre gener blandt omkringboende og forbipasserende. 

Følg Kirkens Korshær på DenOffentlige

Kirkens Korshær deler viden, nyheder og erfaringer på DenOffentlige. Læs mere om organisationen og se alle artikler her.

Kirkens Korshær er lodret uenig i nødvendigheden af forbuddet. Vi er desuden stærkt bekymrede for, at forbuddet i praksis vil betyde en kriminalisering af hjemløshed. Derfor har vi i vores høringssvar pointeret, at en hjemløs jo netop er nødt til at bo på offentlige steder, da han eller hun ikke har et privat et af slagsen. Et forbud mod at bo på gaden løser ingen problemer. 

Politiet har igennem de seneste år, særligt i København, gennemført forskellige tiltag i forsøget på at fjerne hjemløse fra gaderne, f.eks. ved at udskrive bøder for at sove i parker, konfiskere ejendele mv. Hensigten med det aktuelle forbud synes at være den samme, nemlig at rydde det offentlige rum for synet af dét, der er virkeligheden: at der er mennesker i vores samfund, der er i en så elendig situation, at de må leve på gaden. Det foreslåede forbud vil ikke ændre på den virkelighed, men i stedet skabe yderligere marginalisering og udstødelse. 

Hvad med den hjemløses tryghed?
Fra politisk side har der i forbindelse med forslaget været udtalelser om, at dette forslag retter sig mod mennesker med romabaggrund, der opholder sig i Danmark. Som med al anden lovgivning vil konsekvensen være, at alle mennesker i Danmark, som er ramt af hjemløshed, vil være omfattet, og dermed nærmer vi os - efter Kirkens Korshærs opfattelse - en kriminalisering af hjemløshed. 

Kirkens Korshær har over 100 års erfaring med at arbejde med mennesker, som er hjemløse, og vi ved derfor, at hjemløshed først og fremmest er et socialt problem. Hjemløshed handler om fattigdom, psykisk sygdom, misbrug, manglende netværk osv. Det er uhensigtsmæssigt - hvis ikke direkte skadeligt - at forsøge at løse dette problem ved at forbyde dets synlighed. Vi ved også, at den enkeltes overlevelsesmuligheder forbedres ved, at han eller hun søger sammen med andre på gaden, så de kan beskytte hinanden mod overgreb.

Boliger i stedet for forbud
Vi oplever i disse år, at fattige og hjemløse mennesker med mange forskellige nationale baggrunde opholder sig i Danmark og forsøger at skabe bedre livsmuligheder for sig selv og familie i hjemlandet. Det er en konsekvens af reglerne om arbejdskraftens frie bevægelighed og af den enorme forskel på levevilkårene i forskellige europæiske lande. Også den hjemløshed, som mennesker med romabaggrund repræsenterer, er derfor resultat af sociale og politiske forhold, som vi ikke kan kriminalisere mennesker for.  

Vi foreslår, at man i stedet iværksætter tiltag, der sigter mod at afhjælpe årsagen til, at hjemløse opholder sig i lejre og lejrlignende forhold. Altså reelle alternativer, f.eks. i form af midlertidige boliger. Vi stiller gerne vores ekspertise på området til rådighed for udvikling af sådanne muligheder.

 

Emneord: Kirkens Korshær, Hjemløse, Socialkrisen, Socialkrise, Hjemløshed, 130117
Kirkens Korshær på DenOffentlige.dk Kirkens Korshær blev grundlagt i 1912 af sognepræst Hans Peter Mollerup og 11 ligesindede med det formål at hjælpe mennesker i nød, uanset baggrund og tro.    I 1929 overgik Kirkens Korshær f...
Aktivitet: Artikler: 4 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Vil du vide mere?

Udfyld formular, så sætter vi dig i kontakt

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

5 seneste job

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige