Guiden myndighederne ikke giver dig: Sådan undgår du at havne i DNA-register

Vil du beskytte dit DNA, så er her en guide til at forebygge myndighedernes anvendelse af dit DNA.

Hvis du selv vil bestemme over dit DNA så skal du handle nu. For der er ved at blive lavet en lov som gør, at du ikke selv får lov at bestemme. 
 
Lovforslaget påbyder at når DNA aflæses ved behandling eller i forbindelse med forskning, så skal DNA-aflæsningen indberettes til det ny genomcenter. Med det nye Nationale Genom Center og tilhørende lov bliver komplette oplysninger om dit DNA indsamlet ved påbud fra staten. Borgerne bliver simpelthen ikke spurgt om lov
 

Mød lægen, psykiateren og borgeren på DenOffentlige

Tre stærke bloggere på DenOffentlige.

Den praktiserende læge Thomas Birk Kristiansen, der udover praksis i Ishøj også er formand for Patientdataforeningen. 

Børne- og ungdomspsykiater Nina Tejs Jørring, der beretter fra psykiatriens hjerte. 

Borger og far til børn med diagnoser, Anders Dinsen, der insisterer på det hele og gode samfund. 

Hvor går grænsen for, hvad den danske stat skal vide om den enkelte dansker uden samtykke? 

Hvad stiller vi op med den konstant gennemhullede datasikkerhed? 
 
Uanset hvor god hensigten er, vil konsekvenserne være vidtrækkende for såvel nuværende som for fremtidige generationer.
 
I Danmark indsamler myndigheder restmateriale fra blodprøver og gemmer materialet, som herefter kan blive brugt til forskning. Det gør at danskernes DNA kan aflæses i forbindelse med godkendt forskning helt uden at borgerne bliver spurgt. Det har Sundhedsministeriet foreløbig ikke ønsket af oplyse befolkningen om. Ministeriet og sundhedsmyndighederne har også fravalgt at oplyse danskerne om, hvodan man kan spærre for brugen af de gemte prøver i biobanker via det såkaldte vævsanvendelsesregister.
 
Læs mere om genomcenter og hvordan Sundhedsministeriet er gået i forsvarsposition.
 
Sådan gør du
Hvis du vil sikre dig, at dine og din families eventuelle gemte blod- og vævsprøver ikke bliver DNA-aflæst uden jeres vidende og lander i det nye genomcenter, så kan du på Borger.dk spærre således at dit væv og gemte prøver ikke bliver DNA-aflæst uden at du selv ved det ved at tilmelde dig Vævsanvendelsesregistret.

DNA-aflæsninger foretaget i forbindelse med egen behandling eller i forbindelse med deltagelse i et klinisk forsøg vil dog fortsat automatisk, og uden mulighed for at sige fra, blive overført til det nye genomcenter uanset om du er tilmeldt Vævsanvendelsesregistret.

Læs alt om DAMD-skandalen

I over syv år har sundhedsmyndigheder ulovligt indsamlet private fortrolige oplysninger om næsten alle danskere - det, der hedder DAMD. Læs alt om skandalen her

 

TILMELDING TIL VÆVSANVENDELSESREGISTER.

A. 
Ved at printe blanketten til tilmeldelse ud på nedenstående link.

Udfyld blanketten på side 2. og sæt kryds i feltet: Mine blod-og vævsprøver må kun benyttes til behandling af mig selv. 

Send blanketten i en lukket kuvert til: 
Sundhedsdatastyrelsen, Vævsanvendelsesregisteret
Ørestads Boulevard 5
2300 København S.
 

 https://www.dropbox.com/s/p3gt26eavyvpt7o/Informationspjece%20vaevsanven...

_____________________________________________
B. 
Eller du kan tilmelde dig Vævsanvendelsesregisteret digitalt på Borger dk.
(OBS! Når du tilmelder dig digitalt får du ikke vist selve blanketten. I stedet vises der til slut blot to sætninger, som du skal vælge imellem ved at trykke på dem)
 
FØLG HERFTER DENNE BRUGSANVISNING:
 
1. Log på borger dk med NemID og tryk på "Digital Post"
2. Tryk så på ”Skriv ny post”
3. Tryk i øverste felt på siden, hvor der står ”Vælg modtager”
4. Skriv så i øverste felt ”Sundhedsdatastyrelsen” og tryk på rød søg knap til højre
5. I tredje felt: Tryk på pil til venstre for ordet Sundhedsdatastyrelsen, og scroll ned til feltet
”Til- og Framelding til Vævsanvendelsesregistret” nederst –og tryk på det
6. I feltet EMNE skriv:  ”Tilmelding til Vævsanvendelsesregistret”
7. Tryk på feltet ”Angiv hvad din forespørgsel drejer sig om,” så falder rullepanel ned
8. Tryk på ”Nej tak, mine blod- og vævsprøver må ikke bruges”
9. Skriv i nederste store felt: ”Mine blod- og vævsprøver må kun benyttes ved behandling af mig selv. Mit genom må ikke kortlægges uden mit udtrykkelige forhåndssamtykke.”
10. Tryk på "Send" 
 

Ønsker man som forældre at melde sit barn til Vævsanvendelsesregister kan man som forældre benytte egen tilmelding via Borger.dk og skrive barns navn og CPR i tekst-felt.

Emneord: DNA-register, Thomas Birk Kristiansen, Patientdataforeningen, Sundhedsministeriet, Samtykke erklæring, Sundhedsdata, Personfølsomme oplysninger, Retten til Liv, Offentlige registre, Registering, 061217, 081217, 2017
Thomas Birk Kristiansen på DenOffentlige.dk Jeg er praktiserende læge i Ishøj, i en kompagniskabspraksis, vi er 3 læger, der sammen ejer klinikken. Søn på 21 år fra et tidligere ægteskab, og bor på Nørrebro, København med min kæreste....
Aktivitet: Artikler: 17 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Kommentarer
 • 08.12.17 Anne-Marie Krogsbøll
  Svar til Steffen Andersen

  Og hvad så, hvis man faktisk går ind for forskning, men kun fri og uafhængig forskning, der ikke primært går ud på at forgylde medicinalindustrien og nogle partikasser? Har man det valg? Ikke mig bekendt.

  Og hvad, hvis man er blevet forskrækket over de evindelige eksempler på datalæk og datamisbrug - og hyppige rapporter om, at det offentlige sjusker med datasikkerheden? E det en forbrydelse at være bange for det?

  Og mht. de fantastiske muligheder for at redde patienter: Hvor mange patienter ville man kunne redde, hvis man begyndte at tage rengøring og hygiejne alvorligt på hospitalerne? Mange, mange patienter dør eller invalideres af hospitalsinfektioner herhjemme, det ved man helt uden dyr forskning, det har været børnelærdom de sidste 100 år - tager man det problem alvorligt? Sætter man alt ind på at afhjælpe det? Nej, man skærer fortsat i rengøring og hygiejne - hvilket viser det enorme hykleri i denne sag - man satser på det, der gavner storkapitalen og partikasserne, og giver forskerne spændende vellønnede jobs og gode karrieremuligheder - ikke på det, der faktisk ville redde flest liv.

 • 08.12.17 Steffen Andersen
  Fint folk framelder sig, meeen

  Så det på tide at tage sølvpapirshatten af og lige tænke over hvad man framelder sig. Det jo ikke fordi NSA eller ens forsikring får disse oplysninger og sætter jeres betaling op. Det gælder i om at forskere lettere kan modtage specifikke prøver for at udvikle ny behandlingsmuligheder.
  Jeg syntes det fint at folk framelder sig, men jeg ville ønske at folk som faktisk gjorde det vil ekskluderet fra at modtage fremtidige behandlingsmuligheder hvor DNA-registret eller andre biobanker har været brugt.

 • 06.12.17 Nicolai
  Hold nu op de har gjort det vanskeligt!

  Grotesk at det skal være så svært at takke nej til misbrug af ens gener.

  Endnu værre er; jeg kan ikke finde ud af, hvordan jeg framelder mit endnu ufødte barn?

 • 06.12.17 Anders Kousgaard
  Vævsregister og DNA-tyveri

  Det er fuldstændig langt ude i disse persondatabeskyttelsestider, at den danske stat ønsker at berøve samtlige danskere deres ret til (mis)bruge disse stærkt følsomme oplysninger efter forgodtbefindende uden at give os mulighed for åbent at tage stilling. Jeg har, ud over at sig Nej Tak (og ellers tak), også tænkt mig at anmelde den danske stat til EU-kommissionen for brug på mine grundlæggende rettigheder til og om beskyttelse af mine private og personoplysninger..

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige